Nissedør sæt

nissedør, dør til nisse, gør det selv nissedør, nissestreger, nissedør keramik, nissedør sjov

Ingen jul uden julehygge,  nisser og nissestreger. Gør julemåneden mere magisk for familiens mindste med et nissedør sæt.

Julen bliver lidt mere hyggelig når man inviterer nissen indenfor med en nissedør.

På loftet sidder nissen med sin julegrød,
sin julegrød, så god og sød,
han nikker, og han spiser, og han er så glad
for julegrød er hans bedste mad.
Men rundt omkring står alle de små rotter,
og de skotter, og de skotter:
“Vi vil så gerne ha’ lidt julegodter,”
og de danser, danser rundt i ring.

Dette er nok en af de sange som de fleste af os forbinder med julen og det er da også en populær sang når der skal danses rundt om juletræet, særligt blandt de yngre deltagere.

Men troen på nissen har stået på længe, faktisk melder historien i følge historikerne at nissernes forfædre var de romerske husguder, også kaldet lares. I Romerriget var det da også en udbredt skik at man havde en lille træfigur stående ved ildstedet, som man gav mad og drikke til, til gengæld sørgede træfiguren for lykke og ro i det hjem den havde til huse. Men blev træfiguren ikke behandlet ordentligt, kunne det gå rigtigt galt.

Traditionen med husguden bredte sig i begyndelsen af vores tidsregning ud over Romerrigets grænser. I den europæiske overtro levede husguderne videre som nisser, der både var drillepinde og hjemmets skytsånder.

I Norden blev nissen en gårdnisse – eller en gårdbo – som boede på loftet i laden eller over stalden. Fra 1800-tallet var gårdboen typisk klædt i gråt og iført rød tophue. Nisser hjalp bonden og passede på gårdens beboere og afgrøder, hvis blot han sørgede for at give nisserne et fad sødgrød med smørklat lørdag aften og ved højtiderne, fx til jul.

Den dag idag tror mange stadig på nisser og hos mange familier er det da også en udbredt tradition at man stiller risengrød til nissen i julemåneden, så nissen ikke driller. For når først en nisse er drillesyg er der ikke grænser for hvad han/hun kan finde på. Særligt over de seneste år er det blevet populært med en nissedør til nissen

Når det er tid til at pynte op, hvorfor så ikke gøre det ordentligt fra starten af? Med et af disse “nissesæt”, som vi så fint vil kalde det, får du en utroligt rustik og “gammeldags” julefornemmelse derhjemme. Placer dekorationen ved dørkarmen, i vinduet eller et andet sted.

DIY nissedør

Lav din helt egen DIY nissedør sammen med børnene, eller som en overraskelse til dem. Her får du et komplet sæt til at lave nissens dør!

Find sættet hos Temashop

Nisse dør 

I juletiden skal man være sød ved nisserne. Pynt fint op til hjemmets nisse med dette nissedørsæt bestående af flere dele.

Find det hos Skiftselv

Dør til nissen

Med disse nissesæt bliver der pyntet fint op til nissen. Sættet består af 6 dele.

Find det hos Skiftselv

 

SE OGSÅ: Nissehue med navn

SE OGSÅ: Julesok med navn

Indlægget Nissedør sæt indeholder affiliatelinks

 

error: Content is protected !!