Ramadan kalender til børn

De fleste danskere er vokset op med julekalendere til børn. En julekalender er typisk proppet med chokolade, legetøj eller læsestof og bruges til at tælle dagene ned til Juleaften. Muslimer fejrer ikke jul, men derimod fejres der hvert år Eid efter ramadan er slut. Ramadanen kan for mange føles lang, særligt når man er barn og måske ikke helt forstår hvad det går ud på. En ramadan kalender til børn er derfor en perfekt måde at få forståelse for ramadanen og samtidig tælle ned til ramadanens afslutning.

Hvad er Ramadan?

Ramadan er det arabiske navn på den niende måned i den islamiske kalender. Den islamiske kalender er en månekalender. Det betyder, at en måned i denne kalender går fra og med den nat, det er nymåne, til næste nymåne. Den islamiske kalender kaldes ”Hijri-kalender” og har, ligesom solkalenderen, 12 måneder på et år.

Da ramadan-måneden er den måned, hvor man faster, bruges navnet ramadan og faste ofte i flæng. Fysiologisk betyder fasten en øget renhed samt en afgiftning af kroppen. Afgiftningen foregår ved, at nogle af de organer, der normalt er optaget året rundt med mad og fordøjelse, får længere hvileperioder og derved bl.a. udskiller skadelige stoffer. Den spirituelle betydning af fasten er renhed og afgiftning af sindet. Det handler for en muslim om at lægge yderligere afstand til, hvad Gud har forbudt, så man lærer at leve i endnu mere sikker afstand til det onde og forbudte og kommer tættere på det, der er godt og tilskyndet af Gud. Man skal afgifte sindet ved at undgå selv små løgne, bagtalelser, begær, misundelse, materialisme og seksuelle tanker. Samtidig skal mad ved at studere og recitere Koranen komme nærmere til spiritualitet, askese, gode vaner m.m.

Hvornår er det ramadan 2018?

Hvert år rykker starttidspunktet for ramadanen 11 dage frem i forhold til vores normale solkalender. I 2018 starter ramadanen den ca. 15. maj og slutter den ca. 14. juni. Datoerne, der annonceres forude, er omtrentlige, fordi du selv, eller et andet menneske, med egne øjne skal have set nymånen på himlen for, at erklære starten på ramadan. Når nymånen er set, er næste morgen første dag i ramadan og dermed den første fastedag. Næste gang der herefter er nymåne, er ramadanen slut. Der er da gået 29 eller 30 dage.

Afslutningen af ramadan

Når sidste dag af ramadanen er forbi, fejrer man næste dag en fest og højtid, der hedder ”Eid-ul Fitr”. Her samles man til en fælles bøn om morgenen og besøger i de næste par dage familie og bekendte for at ønske dem tillykke og velsignelser med ramadanen. 

 

Hvem skal faste?

Fritaget fra faste er bl.a. børn, syge, svage, rejsende, kvinder, der er gravide, menstruerende eller ammende og personer med et krævende arbejde, uden hvis løn personen eller familien ville sulte. Hvis årsagen til, at man er fritaget fra at faste, ændrer sig, skal personen faste på det først mulige tidspunkt derefter. Hvis årsagen er kronisk, skal man, hvis man har råd til det, i stedet brødføde en fattig i de dage, man skulle have fastet.

Selvom børn ikke faster kan, de sagtens være en del af ramadanmåneden i form af nyde de lækre måltider med familien og en Ramadan kalender til børn:

Ramadan kalender med chokolade

Ramadan er også en måned, hvor man sætter særlig pris på at spise gode ting, fordi man ikke spiser så meget. Og selv om børn ikke faster ligesom voksne, har børn vel altid en sød tand, så et stykke chokolade, som der gemmer sig bag hver låge, vil givetvis blive taget godt imod. 

Og så er der bag hver låge en hadith eller en dua eller lignende, som forældrene kan tale med børnene om, så de også lærer noget.

Find ramadan kalender hos Zahra

Ramadan Mubarak kalender

Kalender og bog følges ad. I bogen er der små korte fortællinger, mens der i kalenderen er et spørgsmål for hver dag. Svaret på spørgsmålene findes i bogen, så hvis børnene har fået læst historien op og har været opmærksomme, bør de kunne svare på spørgsmålene.

Find Ramadan Mubarak kalender hos Zahra

Ramadan kalender til børn

Med denne Ramadan Kalender for børn kan børnene lære lidt om islam på en sjov og nem måde. Ramadan kalenderen rummer 30 historier til børnene, og tager udgangspunkt i de 5 søjler i Islam. Ramadan kalenderen tager børnene med på en spændende og lærerig rejse, med flotte illustrationer. For hver historie du læser, åbner børnene en låge i kalenderen. Bag lågen finder du en quiz med et lækkert stykke belgisk chokolade, svaret på quizzen finder børnene i bogen.

Find Ramadan kalenderen hos Elefantos

Indlægget Ramadan kalender til børn indeholder IKKE affiliatelinks

Kilde: Danskityrkiet

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
FACEBOOK
SHARE