3 Gaveidéer til slægtsforskeren – slægtsforskning / anesøgning

Vi har fornylig været til jubilæum hos en tidligere kollega der interesserer sig for slægtsforskning. Der var i forbindelse med hans jubilæum, samlet ind til en fin gave, lige efter hoved. Han blev så bevæget over gaven og de tanker der ligger bag. Efter en snak med gavemodtageren, står det klart for os at der findes 3 slags gaver til ham eller hende der interesserer sig for slægtsforskning.

Anesøgning / Slægtsforskning – til ham eller hende der gerne vil igang med slægtsforskning.

Hvis gavemodtageren ikke rigtig er kommet igang eller har svært ved at finde svar, så er det muligt at få hjælp til anesøgningen. Få udarbejdet en anetavle, med op til 30 aner (5 generationer, tilbage til tipolde-forældre). Det er også en super gaveidé til den runde fødselsdag.

Slægtsforskning i dag er meget anderledes end blot for nogle år siden, hvor besøg på arkiver og kirkekontorer var nødvendige. I dag er mange arkivalier digitaliseret og kan dermed findes online. Det er dog ikke alle der har tid eller lyst til selv at ´grave´ i gamle dokumenter – og alt andet lige, så er slægtsforskning stadig forbundet med et vist krav om viden indenfor emnet, selvom det ligger digitalt på nettet.

gaveidé til slægtsforsker

Ved køb af Slægtsforskning fås:
  • 15-30 timers søgning på op til 30 aner
  • data indtastet på Geni.com
  • dokumentation, alle kilder i fil-formater
  • Anetavle i PDF format, klar til at blive printet (A3)
Data

De data der søges og som indgår i dokumentationen, er typisk fødsler, konfirmationer og vielser fra landsdækkende Kirkebøger (til 1960) bopæle, erhverv og evt. søskende fra landsdækkende Folketællinger (til 1940) og for aner i København søges der i Borgerlige Vielser (til 1960), Begravelsesprotokoller (til 1940), Politiets Registerblade (til 1923) samt div. andre kilder. Dødsfald søges i begrænset omfang.

Data indtastes i det gratis online baseret program Geni.com, hvor login overdrages når arbejdet er færdigt. Efterfølgende kan modtageren selv arbejde videre med indtastning af familie-medlemmer, så som søskende, fætre/kusiner, onkler/tanter og/eller aner længere tilbage, såfremt dette ønskes.

Forudsætning

For at dette arbejde kan startes, skal ´hovedpersonen´ (det man kalder proband), være nulevende og de mest basale info, altså hvor og hvornår personen er født og evt. viet, skal oplyses. Derudover er tilsvarende info på hans eller hendes forældre og evt. bedsteforældre også vigtige, så udgangspunktet bliver data ældre end 1960.

gaveidé til slægtsforsker

Anetavle – gaveidé til slægtsforskeren der er nået langt

Dette er den perfekte gaveidé til en rund fødselsdag. Anetavlen er selvfølgelig oplagt som gave til ham eller hun der har slægtsforsket sine aner og gerne vil vise resultatet frem.

Ved køb af Anetavlen

Hovedpersonen (proband) og op til 30 aner indgraveret på aluminiums-skilte, monteret på en træplade. Det store skilt (med hovedpersonens navn, fødselsår og sted) er skruet fast, mens anerne er stiftet op, så de sidder løst for nem opsætning og udskiftning. Med 30 aner, er der plads til 2 forældre, 4 bedste-forældre, 8 olde-forældre og 16 tipolde-forældre. Tavlen måler ca. 61×37 cm og vejer ca. 2 kg.

gaveidé til slætsforsker

Forudsætning

Ved bestilling skal data mailes til Andango på de 31 personer, som skal indgraveres på aneskiltene.

  • navne
  • erhverv (hvis det ønskes)
  • fødselsår og sted
  • dødsår og sted
  • alder

Mangler der data på nogle af anerne, kan dette altid tilføjes senere, ved tilkøb af gravering på den eller de personer der er tilføjelser eller rettelser til.

gaveidé til slægtsforsker stamtræ
Specielt fremstillet

Da dette er et specielt fremstillet produkt, i form af tilskåret lamineret gulvbrædder (Limerick Oak Grey), limet bagplade, fræset kanter, slibning, opmåling af stifter, malet linier samt indgravering af 31 alu-skilte, kan tavlernes udseende variere lidt i forhold til det der vises her.

 

Hjælp til selvhjælp.

En god bog om slægtsforskning, kan give idéer og inspiration til hvordan der kan arbejdes videre på stamtræet. Vi anbefaler disse bøger fra Bog & Idé:

Håndbog for slægtsforskere. E-bog om slægtsforskning på nettet og på arkiverne (E-bog)

Håndbog for slægtsforskere
Flere og flere af statens arkiver bliver i disse år lagt ud på nettet. Dette giver slægtsforskeren gode muligheder for at starte eller fortsætte sin slægtsforskning hjemmefra – og over sin computer eller tablet at bestille arkivalier til gennemsyn og affotografering på arkiverne. Håndbog for slægtsforskere hjælper slægtsforskeren med at finde oplysninger om sine slægtninge ved brug af internettet. Den beskriver også, hvordan slægtsforskeren kan finde og bestille arkivalier om slægtningene på nettet. Ved hjælp af interaktive eksempler på skærmen og direkte links til de relevante hjemmesider og arkiver, gennemgås de mest anvendte arkivalier og hjemmesider for slægtsforskere. Bogen er opdelt i en række kapitler startende med en generel beskrivelse af, hvordan man kommer i gang med sin slægtsforskning, hvad man kan finde på nettet, og hvad man selv må lægge ud på nettet.Herefter en emneopdelt beskrivelse fra vugge til grav med mange eksempler på, hvor og hvordan man kan finde oplysninger om sin slægt.Bogen afsluttes med oversigt over de mest brugte slægtsforskerlinks, en ordliste med forklaring på de udtryk, som anvendes i bogen og i slægtsforskningen samt en adressefortegnelse over relevante arkiver.Da brugen af bogen foregår interaktivt ved brug af nettet, som ikke vil fungere i en trykt udgave, er bogen kun udgivet som e-bog. Bogen kan dog godt læses uden, at man er koblet op på nettet.
gaveidé til slægtsforskeren
Slægtsforskning på Nettet
Det er blevet lettere at forske i sin slægt i dag, end det var tidligere. Mens slægtsforskerarbejdet førhen krævede mange rejser til arkiver rundt omkring i landet, kan du i dag gå i gang med at forske i din slægt direkte fra computeren – så snart du ved, hvor du skal lede.Dette hæfte hjælper dig til at komme godt i gang med slægtsforskning på nettet. Du lærer om de forskellige kilder, du får brug for i din slægtsforskning, og får gode råd til, hvad du skal være kritisk overfor.Du bliver fortrolig med at søge i kirkebøger og folketællinger på Statens Arkivers hjemmeside (herunder Arkivalieronline) og i Dansk Demografisk Database. Desuden bliver du introduceret til en række andre hjemmesider, der kan hjælpe dig i din slægtsforskning. Til sidst i hæftet lærer du om forskellige slægtsforskningsprogrammer.Du bliver ledt sikkert gennem forskningen af de to forfattere, der begge er meget engagerede slægtsforskere – både med egen slægtsforskning og med foreningsarbejde, undervisning og foredrag.
Indlægget 3 Gaveidéer til slægtsforskeren indeholder affiliatelinks

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
FACEBOOK
error: Content is protected !!